Лозе
Лозовите масиви на "Бодая Винярд Естейт" се намират в землището на село Смочево.

Лозовите масиви на "Богдая Винярд Естейт"

    Лозята на винарна "Богдая" се простират в плодородната земя на югозападните поли на Рилският масив, в полупланинското селце - Смочево, сгушено в подножието на Поличките алпийски върхове. Все още, ако се заслушате в шепота на духащият ветрец, ще дочуете разказа на старите смочевски лозари, които разказват: "От кога се знае селото да съществува, от тогава е имало и лозя". Земята, огряна от ярките лъчи на слънцето, като че ли потопи семейството ни в тази приказка, наречена лозарство. Масивите, които засадихме се намират на 600 м.  надморска височина. Климатът е с ярко средиземноморско влияние, постоянен прохладен ветрец и неповторим полупланински характер. Интересен факт е, че земята по този край, се прекланя пред настроенията на времето - дъждовна пролет, жарки летни дни, със засушаване, бяла снежна покривка чак до месец март. Динамиката на дневните и нощни температури доказано подпомага лозите в техният растеж.

       Засаждането на масива от лозя започна през 2017г. Винарна "Богдая" се простира на около 100 дка. Основен фокус сме поставили на белите сортове грозде, както и на традиционните Шардоне, Совиньон блан и Вионие. Гордеем се и с ароматния и не толкова разпространен сорт Тамянка. За производството на червеното ни вино и розето сме заложили на класическия червен винен сорт Пино ноар, любим на повечето сомелиери и винолюбители.

     Едва ли можем с думи да опишем магията на мястото, лозята, винарната, страстта с която "Богдая Винярд Естейт" създава всяка бутилка вино. За това - заповядайте и Вие и се потопете в чара на този райски къс земя.

Последвайте ни
Търсене